Árfolyam alakzatok, technikai elemzések

Árfolyam alakzatok

Gyémánt

Az alakzat a klasszikus forex árfolyam alakzatok közül való, ritkábban fordul elő. A chart-on először táguló, majd szűkülő árfolyam ingadozás jelentkezik, mindkét folyamat nagyjából azonos ideig tart.Napi, vagy annál tágabb időnézetben nagyon megbízható jelzést ad, ennél rövidebb idejű nézetben már kevésbé használható a gyémánt árfolyam alakzat. Trendfordítónak mondjuk, hiszen ha emelkedő trendben alakul ki, akkor a gyémánt jobboldali szélén bizonyosan letörés következik be.

Dupla Alj

Az előjeleket tekintve ellentétesen megy végbe a dupla csúcshoz képest.
A lefelé irányuló trend megakad. Kétszer megteszteli az aktuális árszintet, majd elkezd emelkedni az árfolyam. A későbbiekben ez az árszint támaszként fog funkcionálni.

Dupla csúcs

A dupla csúcs egy fordulós alakzat, ami általában egy nagy felfelé mozgás után szokott kialakulni. A “csúcsok” olyan tetőpontok, amik akkor alakulnak ki, ha az árfolyam egy bizonyos szintet nem tud átvinni. Miután elérte ezt a szintet, az árfolyam visszacsorog egy kicsit, majd ismét megpróbálja tesztelni ezt a szintet. Ha az árfolyam másodjára sem bír azzal a szinttel, akkor alakul ki a dupla csúcs nevű alakzatunk.

Növekvő zászló

A növekvő zászló, mint minden zászló alakzat, a trend erősítő árfolyam alakzatok özé sorolható. Egy erős növekvő trend konszolidálódik, többször teszteli ugyanazt a szintet, vagy kissé növekvő, illetve csökkenő csúcsokkal, majd a zászló felső széléből kilépve folytatja az emelkedést. Fordított zászló esetén ennek a fordítottja történik: egy csökkenő trendben alakul ki, s a fordított zászlóból kilépve az árfolyam folytatja csökkenő trendjét.

Váll-fej-váll alakzat
A fej-váll formáció piaci csúcsokon, valamint piaci mélypontokon is előfordulhat. Egy emelkedő piacon kialakuló tipikus váll-fej-váll alakzat a trend utolsó felfutásánál alakul ki, és két kisebb rally-t választ el. Ez a felfutás az alakzatban a fej és a jobb váll, míg a bal váll egyértelműen a hosszabb távú emelkedő trend része. Az alakzat fej része a bika piac utolsó próbálkozása a trend folytatására, a jobb váll pedig a bika piacot követő medve piac első emelkedő hulláma. Az alakzat mélypontjait összekötő vonalat nyakvonalnak nevezzük. Amennyiben a harmadik csúcs kialakulását követően az árfolyam átszakítja a nyakvonalat, megtörténik a kitörés, amely kereskedési jelzést ad számunkra.

Füles csésze
Ez az alakzat egy emelkedő trend konszolidációja ként jön létre és a trend folytatódását vetíti előre.
Célárat a csésze test magasságának a fülecskére rámérvén állapíthatjuk meg.